Fuktskador kommer ofta smygande. Genom att installera ett vattenlarm kan du öka chansen avsevärt för att en eventuell läcka upptäcks i tid. Tidsskillnaden mellan ett relativt enkelt reparationsarbete och ett omfattande utbyte av material kan vara ganska liten. Kort sagt kan ett vattenlarm spara dig en hel del besvär. Även om du har en bra försäkring, är det här en enkel och billig metod som kan minska trubbel. Se det ungefär som ett brandlarm – fast för vatten. En långdragen renovering kan innebära stora trubbel för vardagslivet, även om ditt försäkringsbolag tar den absoluta lejonparten av kostnaderna det innebär.
Vilka riskområden finns det?
Årligen inträffar över 100 000 vattenskador i landet. Mer än en tredjedel av dessa sker i köket, och då inte sällan i diskbänksskåpet. Häromkring finns avlopp och rör som inte sällan är dolda. Således kan ett läckage ha funnits en längre tid, utan att det har upptäckts.
Med det sagt, kan en vattenläcka givetvis ske på många olika platser i bostaden, men särskilt vanliga riskområden är som följer:
- Diskmaskinen
- Diskbänken.
- Kylskåpet.
- Källarutrymmen.
- Varmvattenberedaren.
Skulle en läcka ske här kan ett vattenlarm notera dig om det. Med den kunskapen kan du begränsa eventuella långdragna och kostsamma renoveringar.
Så monterar du ett vattenlarm
Ett vattenlarm är enkelt montera. Ska du sätta det i diskbänksskåpet placerar du helt enkelt givarna under diskmaskinerna, nära intill vattenrören och avloppsröret. Börjar det läcka härifrån kommer givarna att suga åt sig fukten och sätta igång ett larm.
Det rekommenderas att inte placera dem för nära kallvattenrören. Risken finns att kondens härifrån utlöser larmet. Om kondensen är omfattande bör dessa rör isoleras. Lite kondensutfällningar då och då ger normalt inte upphov till allvarliga fuktskador, men likväl är det viktigt att ha med i åtanke när du installerar vattenlarmet.
Vad kostar ett vattenlarm?
Det varierar kraftigt, beroende på vad du söker. Inte sällan säljs de i små paket med vattenfelsbrytare. Dessa paket kan kosta ett antal tusenlappar, inte sällan kring 5 000 kronor. Små, enkla vattenlarm behöver dock inte kosta mer än några hundralappar. Se bara till att titta på omdömen och recensioner kring den produkt du köper – så att du känner dig trygg med att larmet faktiskt fungerar.