Värt att bygga fritidshus innan du pensionerar dig

Ett fritidshus är en fastighet som du kan ha nytta av under en större del av året än enbart under sommaren. Idag är den svenska bostadsmarknaden väldigt aktiv och därför kan det vara värt att köpa eller bygga ett sådant hus. Det kan visa sig vara en bra investering och det finns dessutom flera möjliga sätt på vilka du kan använda den extra fastigheten framöver.

Dra dig tillbaka i fritidsbostaden på ålderns höst

Ett skäl till att många svenskar väljer att bygga fritidshus idag är för att ha en plats att dra sig tillbaka på i samband med pensionen. Du kan göra detta och använda den extra fastigheten som ett semesterboende eller ett ställe att spendera helgerna på. När det sedan börjar bli dags att gå i pension har du möjlighet att sälja din huvudsakliga bostad och därmed spara en hel del pengar.

Varför skulle detta vara en bra idé, kanske du undrar? Svaret är att du kan använda pengarna från försäljningen för att betala av eventuell återstående skuld på din nuvarande bostad. Den eventuella vinsten kan du sedan låta vila på ett sparkonto, investera eller spendera på något annat sätt. Det viktiga är att du nu har möjlighet att flytta in på heltid i din fritidsbostad. Detta blir enklare att göra med tanke på att du redan på förhand är bekant med omgivningen, lokalsamhället och framförallt din nya permanentbostad.

Att tänka på när du vill investera i ett fritidshus

Funderar du på att investera i ett fritidshus? Oavsett om du vill köpa ett befintligt sådant på bostadsmarknaden eller bygga ett helt nytt hus bör du tänka på att:

  • Det är ett stort beslut. Precis som en vanlig bostadsaffär eller ett husbygge är en stor affär gäller detsamma även när du ska skaffa dig ett fritidsboende. Du behöver göra ett stort personligt och ekonomiskt åtagande.
  • Du kan behöva låna pengar. Beroende på hur din ekonomi ser ut kan du behöva låna pengar. Då kan du eventuellt behöva sitta med två bostadslån på en och samma gång.
  • Det kan vara väldigt givande. Att köpa en fritidsbostad kan vara såväl givande som en lönsam investering.